stap terug naar

Blind leren typen op latere leeftijd: is dat mogelijk?

Is blind leren typen op latere leeftijd mogelijk? Daar kunnen we kort over zijn: ja, absoluut! We vertellen je er alles over in dit artikel.

Ervaringen van ouders en kinderen met TypeTopia

Op latere leeftijd blind leren typen: natuurlijk kan dat

Het is zeker mogelijk om op latere leeftijd blind te leren typen. Leeftijd is geen beperkende factor bij het aanleren van nieuwe vaardigheden. Dat geldt ook voor het blind leren typen, oftewel typen zonder dat je naar je toetsenbord kijkt.

Hoe werkt blind leren typen op latere leeftijd?

Als experts in typecursussen weten we: de ervaring leert dat mensen op latere leeftijd de cursus anders doorlopen dan kinderen.

Kinderen en jongeren zijn niet bang om op de computer fouten te maken. Dat werkt bij volwassenen echt anders. Zij willen vanaf dag één sneller typen, direct vooruitgang zien in hun typskills én alles 100% goed doen. Ze willen graag blind typen, maar ze willen niet graag blind léren typen: dat er een leerproces voor nodig is om snel te typen, slaan ze liever over.

Helaas is blind typen iets wat je moet leren, ook als volwassene. Je hebt oefening nodig om typvaardigheid te automatiseren. Hoe je dat doet? We geven je graag wat tips en overwegingen om goed blind te leren typen als volwassene.

Blind leren typen als volwassene: met deze 7 tips lukt ‘t

Hier zijn enkele tips en overwegingen die je kunnen helpen bij het succesvol leren blind typen op latere leeftijd.

Tip 1: Het begint met motivatie

Motivatie is de belangrijkste drijfveer bij het aanleren van nieuwe vaardigheden. Als je een sterke reden hebt om blind te leren typen, zoals werkgerelateerde behoeften of persoonlijke doelen, zal dit je helpen gemotiveerd te blijven tijdens het leerproces.

Bij TypeTopia vinden wij de intrinsieke motivatie het belangrijkste wat er is. We doen er alles aan om jou een leuke typecursus te bezorgen, maar het is wel handig als je zelf een portie motivatie meebrengt. Als dit aanwezig is, zullen wij er alles aan doen om samen met jou het leertraject tot een positief resultaat te brengen.

Tip 2: Volg een typetraining (en kies die training met beleid!)

Blind leren typen kan wat tijd kosten, vooral als je al gewend bent om op een andere manier te typen. Wil je niet zelf uitvogelen hoe je snel blind leert typen, maar wil je op een leuke en moeiteloze manier leren blind typen, dan is een typecursus volgen de slimste en snelste manier. Er zijn veel verschillende typcursussen en typetrainingen, dus leg die goed naast elkaar om uit te vinden wat de beste typecursus is voor jou. Jij moet straks gemotiveerd blijven tijdens je cursus, dus kies voor de cursus die jou het meest aanspreekt.

Wat de typetraining van TypeTopia anders maakt dan andere typecursussen: je blijft minstens tot module 10, dus tot op de helft van de cursus (!), gewoon op je ‘oude’ manier typen. Pas daarna, als je een basissnelheid hebt van minstens 90 aanslagen per minuut, stap je over op blind leren typen. Alles wat je nu typt, helpt je om je snelheid te verhogen.

En het resultaat merk je heel snel: binnen een paar weken zul je zien dat je typsnelheid verdubbelt!

Benieuwd naar je huidige hoeveel aanslagen per minuut? Doe onze gratis typetest!

Tip 3: Oefenen, oefenen en blijven oefenen

Net als bij elke nieuwe vaardigheid is regelmatige oefening essentieel. Als je de vijfde van Beethoven wilt leren spelen op de piano, werkt het ook niet om één keer in de week te oefenen… Probeer dagelijks wat tijd te besteden aan typen zonder naar het toetsenbord te kijken. Oefening helpt om je spiergeheugen op te bouwen en je snelheid en nauwkeurigheid te verbeteren.

Bij TypeTopia kies je heel makkelijk een oefenfrequentie die bij je past: je volgt de lessen 3x, 4x of 5x per week. Het rooster rekent dan automatisch uit wat je taken zijn voor de komende week en wanneer je type-examen gepland staat. Superhandig, want zo oefen je op jouw manier en op jouw frequentie!

Tip 4: Slimme hulpmiddelen om je brein te trainen

Er zijn verschillende online typecursussen en hulpmiddelen beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om blind typen te leren. Twee hulpmiddelen die vaak gebruikt worden:

  • Stickers voor op de toetsen, zodat je de letters niet ziet;
  • De BlindBox, een afdekscherm voor over je toetsenbord.

Bij TypeTopia werken we met de BlindBox, want daarmee leer je effectief op gevoel typen, zonder dat je toch nog naar de toetsen gaat kijken. Je zet de BlindBox over je toetsenbord en schuift je handen eronder. Plak je stickers op de toetsen, dan kijk je namelijk vaak nog wel automatisch naar je toetsenbord en leer je dus moeilijker echt blind typen. Dankzij de BlindBox train je je motorisch geheugen, omdat je als vanzelf wordt gedwongen op gevoel te typen.

Tip 5: Zit je lekker?

We onderschatten het vaak, maar het maakt echt verschil: zorg ervoor dat je tijdens het oefenen in een comfortabele en ergonomische houding zit. Dit zal helpen om vermoeidheid en spanning in je handen en armen te verminderen en om je goed te concentreren.

Tijdens de lessen van TypeTopia leer je niet alleen blind typen, maar besteden we ook aandacht aan een correcte houding. Tussen de typeoefeningen door krijg je oefeningen om ontspannen achter je computer te zitten.

Tip 6: Geloof in jezelf en wees niet te streng voor jezelf

Een van de allermoeilijkste dingen voor volwassenen die willen leren blind typen, is dat ze ontmoedigd raken door de fouten die ze maken. Maar die fouten horen bij het leerproces: in het begin maak je nu eenmaal fouten en typ je een stuk langzamer dan je gewend bent. Het is belangrijk om te accepteren dat het leerproces zo werkt en dat het niet erg is om fouten te maken. Fouten maken helpt juist om je brein te leren iets goed te doen.

Heb vertrouwen in jezelf en je leervermogen en geloof dat je dit kunt. Zelfvertrouwen en een positieve houding dragen bij aan succes bij het aanleren van nieuwe vaardigheden.

Tip 7: Stel doelen en beloon jezelf

Stel doelen voor jezelf en beloon jezelf als je die doelen hebt behaald. Een voorbeeld: ‘Ik ga deze week 3 typelessen volgen, en als ik die lessen afgerond heb, dan heb ik een drankje op het terras verdiend.’ Juist door vordering op deze manier tastbaar te maken, motiveer je jezelf om door te gaan en om gemotiveerd en positief te blijven over het leerproces.

Reminder: jouw leertempo is oké

Nog een belangrijke reminder als afsluiter: iedereen leert anders en op zijn eigen tempo. Houd je eigen tempo aan, want als je sneller probeert te gaan, ga je slordigheidsfouten maken en lever je in op de tijd die jouw brein nodig heeft om nieuwe informatie goed te verwerken en op te slaan.
Iedereen leert op zijn eigen tempo, ongeacht je leeftijd. Iedereen kan blind leren typen, als je maar gemotiveerd blijft en blijft oefenen. Met de juiste inzet en toewijding kun je zeker ook blind leren typen op latere leeftijd.

Volg nu je gratis proefles bij TypeTopia!

Benieuwd of de typecursus voor volwassenen van TypeTopia bij jou past? Probeer het gratis uit met onze proefles!

  • Blind leren typen terwijl je een leuke game speelt
  • De eerste lessen typ je gewoon nog op jouw ‘oude manier’
  • Kies zelf hoe vaak je per week wilt oefenen
  • Leer 2x zo snel typen
  • 97% slaagt direct!

Probeer het nu uit, je zit nergens aan vast.

Ervaar hoe snel jij kan typen

Doe de typetest
captain lock