stap terug naar

Goede voornemens voor jou en je kind

Het nieuwe jaar is begonnen en na de traditionele nieuwjaarsduiken en oliebollen is het tijd voor goede voornemens. Ga je dit jaar iets anders dan anders doen? En wat dan? En hoe zit dat met je kind(eren)? Want ook kinderen kunnen soms best wat goede voornemens gebruiken. De jaarwisseling is een mooi moment om plannen te maken met je kind. Wij geven je inspiratie voor 10 goede voornemens, waar je vaak zelf ook nog iets aan hebt.

Goede voornemens 2019

1. Zelf de kamer opgeruimd houden

Een van de grootste ergernissen bij ouders is de kamer van je kind. Spreek af met je kind hoe hij of zij vanaf nu zijn kamer opgeruimd moet houden. Moet vuile kleding de wasmand in? Elke avond zelf het speelgoed opruimen? Bespreek wat je kind gaat doen en wat jij doet.

2. Op een vast moment direct huiswerk maken (of niet)

Maak een afspraak over wanneer je kind het huiswerk maakt. Is dat direct na schooltijd? Als jij kookt? Of na het avondeten? Wat je ook afspreekt, probeer samen een moment te vinden dat goed werkt voor jou en je kind. Een vast moment geeft duidelijkheid en structuur.

3. Beginnen met een sport of muziekles

Wil jouw kind heel graag een bepaalde sport doen of een bepaald instrument leren spelen? Heb het daar dan samen over. Het nieuwe jaar kan een mooie start zijn voor een sport- of muziekcarrière. Eerst een paar keer meekijken is ook al een goed begin, dan kunnen jullie later besluiten of je kind ermee door wil gaan.

4. Minder gamen of televisie kijken

Deze generatie kinderen is verzot op schermen: van telefoons en tablets tot gamen en televisie kijken. Als je vindt dat dit best wel minder mag, dan kun je dit uitleggen aan je kind. Want minder ‘schermtijd’ zorgt dat er meer tijd is voor andere belangrijke dingen.

5. Meer lezen

Dit is een goed voornemen wat veel volwassenen ook wel zullen herkennen. Lezen en even ontsnappen naar een andere wereld werkt heel ontspannend. Voor kinderen geldt dat dit goed is voor hun taalvaardigheid en woordenschat. Even lezen voor het slapen helpt bovendien om beter in te slapen.

6. Helpen in het huishouden

Wat doet jouw zoon of dochter in het huishouden? Het is goed om kinderen verantwoordelijkheden te geven. Zo leren ze meehelpen in huis. Bedenk wat je aan je kinderen kunt overlaten en leer ze hoe ze dit moeten doen.

7. Beginnen met een typecursus

Van sommige vaardigheden heb je je leven lang profijt. Dat geldt onder andere voor snel en blind kunnen typen. Met de online typecursus TypeTopia is dat ook nog eens heel leuk dankzij de uitdagende en spannende spellen. Doe samen met je kind de gratis proefles en ervaar het zelf.

8. Anders eten: minder snoep, meer groenten

Het avondeten is vaak een frustratie voor veel ouders. Kinderen lusten weinig, vooral geen groenten. En snoep en chips gaan er uiteraard wel in. Dit verschilt natuurlijk per kind en het hangt ook van jouw opvoeding af wat je belangrijk vindt. Maar het nieuwe jaar kan een mooi moment zijn om te werken aan het eetgedrag van je kind.

9. Beter zijn of haar best doen op school

Het kan zijn dat jouw kind al ontzettend goed zijn of haar best doet op school. Maar misschien kan je kind ook wel een tandje harder werken. Met TopiaTrainer werken kinderen spelenderwijs aan taal, rekenen en studievaardigheden. Goede leerlingen worden uitgedaagd en minder goede leerlingen krijgen uitleg en oefening. Zo wordt school (weer) leuk en kunnen ze de lessen op school gemakkelijker volgen.

10. Beter luisteren en liever zijn

Als je kinderen vraagt naar hun goede voornemens, dan staat deze in de top 5. Wederom geldt: is dit ook op jouw kind van toepassing? Het werkt altijd goed om positief gedrag te belonen. Geef een welgemeend compliment als je kind netjes luistert en lief is.

Nog een laatste tip: combineer goede voornemens

Je kunt natuurlijk ook goede voornemens combineren. Als je kind graag op voetbal wil bijvoorbeeld, dan kun je dit best toestaan. Maar wel op voorwaarde dat hij of zij het huiswerk op tijd maakt en zijn best doet op school. Zo breng je je kind ook verantwoordelijkheid bij. Wij zijn benieuwd naar jullie goede voornemens! Deel ze gerust met ons op Facebook.

Ga knallend het nieuwe jaar in!

Doe de proefles
captain lock