stap terug naar

10 originele en leuke activiteiten voor in de zomervakantie

10 originele en leuke activiteiten voor in de zomervakantie

Hoera, het is eindelijk zomervakantie! Voor kinderen misschien wel de mooiste tijd van het jaar, want ze hoeven niet naar school en kunnen volop leuke dingen doen. Als ouder kunnen die zes weken best lang lijken: je moet misschien zelf nog werken én je kinderen bezig zien te houden. Gelukkig hoeft dit helemaal niet moeilijk te zijn. Wij verzamelden namelijk 10 leuke en originele activiteiten voor in de zomervakantie. Zo maak je van de zomervakantie een feestje voor je kids én jezelf! Fijne vakantie gewenst!

1. In de tuin kamperen

Een logeerpartijtje mag niet ontbreken in een lijst met activiteiten voor in de zomervakantie. Logeren bij vriendjes of vriendinnetjes, de buren of familie, in de zomervakantie kan het allemaal. Pak het eens anders aan en haal een tent van zolder of uit de schuur. Je kids profiteren van het gemak van thuis, maar beleven een spannende ervaring door buiten te slapen. Dit kun je trouwens ook gemakkelijk thuis doen. Nodig wat vriendjes en vriendinnetjes uit, en succes gegarandeerd!

leuke activiteiten voor in de zomervakantie

2. Hop, de natuur in

Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van waar je woont. Zoek het strand op, het bos of het park en geniet van buiten zijn, de natuur en het mooie weer in de zomervakantie. Je kunt lekkers meenemen en een kleed om buiten te gaan picknicken. Met een beetje geluk kun je nog bramen en frambozen plukken om het feest compleet te maken. Of neem waterballonnen mee voor een heus waterballonnengevecht (wel netjes opruimen daarna).

3. Eigen ideeën

Voor dit idee heb je als ouder een beetje lef nodig, want je weet niet wat iedereen in je gezin op gaat schrijven. Maar het kan wel ontzettend leuk zijn en het is een democratische manier om te bepalen wat je in de zomervakantie gaat doen. Laat iedereen op een briefje schrijven wat jullie op zijn/haar dag gaan doen. Doe dit in een kom en pak er bijvoorbeeld iedere week een briefje uit. Dat is wat jullie die dag gaan doen. Voor iedereen dus een verrassing en altijd iets wat iemand in je gezin blij zal maken!

4. Appel en ei, ruilen maar!

Ken je dit spel al? Geef je kinderen een appel en een ei en laat ze dit ruilen voor iets anders. Het idee is om zo van iets kleins iets groots te maken. Je begint met een appel en eindigt bijvoorbeeld met een bal, zak koekjes of fiets. Het is maar net wat je bij de buren kunt ruilen. Hier kunnen ze wel een hele middag zoet mee zijn. Of maak er een wedstrijd van met buurtkinderen en vriendjes. Tip: stuur ze richting winkels, daar is vaak veel mogelijk.

5. Beginnen met TypeTopia

Als je dan toch zes weken vrij hebt, dan kun je ze maar beter nuttig besteden. Dat kan bijvoorbeeld met de online typecursus TypeTopia. Als je kind iedere werkdag een dagopdracht van 20 minuten maakt, dan kan hij of zij na 20 weken op voor het examen. De meeste kids kunnen dan twee keer zo snel typen, vaak zelfs drie keer! Begin je in de vakantie, dan kun je dus al flinke stappen zetten. En dankzij de spannende games is het een superleuke activiteit voor in de zomervakantie.

6. Elfstedentocht in eigen land

Je hoeft natuurlijk niet te schaatsen in de zomervakantie (al kan dat wel). Hiermee bedoelen we dat je elf plaatsen in je omgeving beter gaat leren verkennen. Heb je minder tijd, dan is minder natuurlijk ook goed. Of laat er wat dagen tussen zitten, zodat je bijvoorbeeld kunt werken. Ontdek wat er in je eigen provincie en regio allemaal te doen is. Vaak hoef je niet ver weg te gaan om het leuk te hebben. Deze zomervakantie kun je de omgeving dus verkennen!

7. Memory van foto’s maken

Van een memoryspel heb je jaren plezier en eentje met eigen foto’s is wel het allerleukste! Je kunt hiervoor de vakantiefoto’s gebruiken, oude foto’s of organiseer een fotosessie met gekke kleding en attributen. Je kinderen kunnen de kiekjes zelf printen of laten afdrukken bij een fotoservice. Regel wat kartonnetjes en dan knutselen maar! Een memoryspel is overigens ook een leuk cadeau voor iemand die jarig is.

8. Speurtocht of blotevoetenpad organiseren

Natuurlijk kun je het leuk maken met je gezin, maar het geeft veel voldoening om ook eens iets voor een ander te doen. Maak bijvoorbeeld met je kinderen een speurtocht voor de buurtkinderen. Of vul bakken met zand, kiezels, gras, bladeren en andere dingen. Zo kun je een eigen blotevoetenpad creëren. Bovendien komt van spelen vaak ook weer spelen. Grote kans dat je kids de rest van de zomervakantie zoet zijn met de buurtkinderen.

9. IJsjes maken

Met fijne zomerse temperaturen is er niets lekkerder dan even goed afkoelen met een ijsje. En wat is er leuker dan die ijsjes zelf te maken in de zomervakantie? Dat kan heel simpel met ijsvormpjes. Meng bijvoorbeeld water met ranja, of maak een smoothie met fruit en yoghurt. Stop er een stukje fruit tussen, dat ziet er heel mooi uit. Online vind je een heleboel recepten en tutorials. En als je de ijsjes zelf maakt, zijn ze vaak ook nog een stuk gezonder!

Zomervakantie Activiteiten

10. TopiaTrainer

Werken aan school is wel het laatste waar je aan denkt bij leuke activiteiten in de zomervakantie. Maar sommige kids vinden het leuk om met hun schoolstof bezig te zijn. Andere kinderen zoeken intellectuele uitdaging, terwijl weer andere kids de rust wel kunnen gebruiken om hun kennis bij te spijkeren. Met TopiaTrainer kan het allemaal. Leerlingen uit groep 5 tot en met 8 kunnen op hun eigen niveau aan taal en rekenen werken.

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met deze originele en leuke activiteiten voor in de zomervakantie. Laat je ons via Facebook weten wat je ervan vond? Je mag ons ook jouw tips doorgeven voor leuke activiteiten in de zomervakantie. We wensen jullie een hele fijne vakantie!

Geniet én leer deze zomer met TypeTopia

Doe de gratis proefles
captain lock